Wat merk ik van een SOA en moet ik testen?

Het kan voorkomen dat je helemaal niets merkt van een SOA. Mensen die beweren dat een SOA altijd gepaard gaat met blaasjes, pijn of jeuk geloven in een fabeltje. Twijfel je daarom of je een SOA test moet doen? Doe deze dan altijd. Een geslachtsziekte is niet fijn, maar vaak erg goed te behandelen.

Mannen en vrouwen kunnen verschillende klachten krijgen als het gaat om een SOA. Bij zowel mannen als vrouwen zijn wratten, blaasjes en wondjes niet ondenkbaar. Ook pijn of een brandiger gevoel bij het plassen, pijn of vocht bij de anus, een wat gele huid of geel oogwit en koorts zijn bekende klachten.

Bij vrouwen kan daar nog vaginaal bloedverlies in een week dat je normaal niet ongesteld bent of pijn onder in de buik bijkomen. Bij mannen kan de balzak rood of opgezwollen zijn en er vocht uit de penis komen.

Ongelofelijk vervelend: wat is de volgende stap?

Stap twee zou altijd testen moeten zijn. Denk je, of weet je, dat je een SOA hebt? Test dan. Dit kan door naar de huisarts of GGD te gaan, maar het kan ook met een SOA zelftest. Deze laatste manier is in populariteit aan het toenemen. Een SOA zelftest is een pakketje dat een monsterafnemer en een retourenvelop bevat. Het afnemen van het monster doe je zelf, binnen tien minuutjes. Daarna stuur je het monster naar een laboratorium van de zelftest service. De mensen in het laboratorium testen jouw monster op de meest bekende SOA’s. Hierna ontvang je, uiterlijk binnen twee dagen, volledige betrouwbaar en anoniem, jouw testuitslag.

De voordelen van deze manier van testen zijn, onder andere:

  • Geen wachttijd;
  • Geen hoge kosten;
  • Geen genante situaties;
  • Geen vrije dag opnemen van werk;
  • Volledige anonimiteit;
  • Volledige betrouwbaarheid;
  • Razendsnelle uitslagen.

Stap twee is testen, wat is stap drie?

Stap drie is het informeren van sekspartners. Waarschuw deze als je denkt dat je een SOA hebt. Het zou kunnen dan je deze SOA van hen hebt gekregen, maar het kan ook dat je de SOA hebt doorgegeven. Als jouw sekspartner niet weet dat dit het geval kan zijn, en geen klachten heeft, kan het zijn dat de SOA verder verspreidt. Iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten!

Daarbij is het belangrijk geen seksueel contact te hebben tot je bent behandeld voor de SOA. Wellicht logisch, maar niet onbelangrijk om gemeld te hebben.

Scroll naar boven